Så lyckas du på arbetsintervjun

Att söka jobb är inte alltid enkelt men genom att skriva ett bra CV och ett vasst personligt brev kan du sticka ut i mängden och få komma på intervju. För att lyckas på intervjun ska du se till att vara förberedd. Det kan även minska stress och nervositet.

När du ska söka ett nytt jobb som ekonom är det viktigt att du anpassar ditt CV och ditt personliga brev efter jobbet som du söker. När du gör det kan du få ditt CV att sticka ut i mängden. Det finns flera olika lediga ekonomijobb just nu som du kan söka. Om du inte är bunden till en speciell plats i Sverige kan du söka jobb i flera kommuner för att få fler möjligheter. Det som kan skilja mellan olika jobb i olika kommuner är lön, arbetsuppgifter och möjligheten till vidareutveckling. På vissa ställen kan konkurrensen vara hårdare och då gäller det verkligen att ha ett bra CV. Det är ditt CV och ditt personliga brev som är nyckeln för att få komma på en intervju.

Förbered dig noga

För att lyckas bra på en intervju du blivit kallad till är det bra att förbereda dig ordentligt. Förutom att du ökar dina chanser att lyckas undviker du onödig stress och nervositet. Öva på att presentera dig själv och vilka erfarenheter du har. Var beredd på frågor som varför du slutade på ditt förra jobbet och vad du kan tillföra till just den tjänsten du sökt. Läs även på om företaget och om själva tjänsten. Ett tips är att kolla om företaget i fråga har någon speciell klädkod. Använd den för att komma rätt klädd till intervjun. Att försöka hålla dig lugn är viktigt och håll ögonkontakt med personen som intervjuar dig.

Kom alltid i god tid

Det är alltid viktigt att komma i tid till en intervju. Se till att vara på plats ungefär 5-10 minuter innan intervjun ska börja. Ta för vana att fråga vad nästa steg i processen är och när du kan förvänta dig att få ett besked om du gått vidare. Kom ihåg att intervjun är ett bra tillfälle att ta reda på mer om tjänsten och om arbetsplatsen är bra och intressant för just dig.