Nyheter i media

Start för nya kulturskolan

Tomelilla.

Hur blir kulturen i skolan likvärdig i hela landet?

Utbildningen i Sverige ska vara likvärdig och i läroplanen står att alla elever ska kunna ”använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud”.

120 folkmusiker till Umeå

Umeå/TT Relaterat En konsert med 120 unga folkmusiker från Tjeckien, Finland, Norge och Sverige kommer att hållas i Umeå den 10 augusti som en del av kulturhuvudstadsåret.

Fler blivande mattelärare antagna

Bara 45 personer i hela landet har antagits till ämneslärarutbildningen i franska. Matematikämnet växer däremot påtagligt.

Hon öppnar ny dansskola

Dans. Efter ett liv som artist och danslärare tar Mathilda Carmbrant nu ett steg närmare sin dröm - en egen dansskola.

Ny chef söks till kulturskolan

HÄSSLEHOLM. Kommunen söker ny chef för kulturskolan efter Bo Öhrman som går i pension.

Hon blir chef för fritid- och kultur

Många känner kanske igen henne från åren som chef inom socialförvaltningen. Efter 15 år återvänder Annica Andersson till Arboga kommun och rollen som ny fritids- och kulturchef. ”Det känns jätteroligt att komma tillbaka”, säger hon.

Stolt parad i Pajala

David Forsberg, 25, har en dröm. Han vill leva i ett framtida Pajala som lämnat machokulturen bakom sig. Med Tornedalen Pride känner han att det första viktiga steget har tagits. Men kampen för ett öppnare samhälle har mött tufft motstånd.

Kulturgryning?

Seminarierna om och med kultur är lätträknade i Almedalen.

Rytmik för barn och ungdomar med särskilda behov/funktionsnedsättning

2014-06-02 Från och med hösten 2014 anordnar kommunala musikskolan en ny kurs i rytmik för barn och ungdomar med särskilda behov/funktionsnedsättning.

FP utökar budgetramarna

Kommuninvånarna känner av en annan verklighet än den som presenteras i kommunbroschyren ”Vår ekonomi”.

Dålig tillgänglighet på högskolorna - och MDH backar

Ingen av landets 31 högskolor uppfyller alla grundläggande krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Mälardalens högskola har till och med blivit sämre än tidigare.

Hallå där! Vad gör Share Music på Almedalen?

Nästa vecka är det dags för den stora politikerveckan Almedalen på Gotland. Men det är inte bara politiker som talar och visar upp sig. På plats finns även Share Music från Gränna. Jnytt fick en kort pratstund innan avfärd.

Kulturskolans kostnader bekymrar

Budgetläget är någorlunda under kontroll för kultur- och fritidsnämnden.

Musikskolan i Götene är under förändring

Götene. Till hösten kommer musikskolan att flytta in i lokaler på Fornängsskolan i Götene. Det är en reaktion mot beslutet som togs tidigare i år, att musikundervisning endast får bedrivas efter skoltid.

Perstorps kulturskola kan bli kommunal

Verksamheten har legat ute på entreprenad i över 20 år. Men nu kan det, efter flera turer kring årets upphandling, bli aktuellt med en kommunal kulturskola i Perstorp.

Fildelning enar radikala ungdomsförbund

Kulturnyheterna har tagit temperaturen på de politiska ungdomsförbunden.

Ger jazzen chansen

Under torsdagen startade jazzkursen som går parallellt med Bangen Jazz & Blues Festival. Unga från hela landet har sökt sig till Sandviken för att lära sig improvisationens ädla konst.

Ny masterexamen inom visuella kulturer och lärande

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har beslutat att ge Konstfack tillstånd att utfärda masterexamen inom området visuella kulturer och lärande med inriktning mot bildpedagogik.

Superlokala nyheter - nya trenden

Mediehusen krisar. Men när tidningarna skär ner tar mikrojournalisterna vid med superlokala nyheter.